TÄMÄ ON SISÄILMASTONMUUTOS

Ilmanvaihto ajautuu epätasapainoon jo 6 viikossa

Stiina Mukala

Me Climeconilla saimme mahdollisuuden tutkia, mitä tapahtuu 90-luvun alkupuolella rakennetun kerrostalon ilmanvaihdolle sen jälkeen kun ilmanvaihto on säädetty tasapainoon. Tulokset olivat merkittäviä.

Suoritimme tutkimuksen, jonka aikana seurasimme anturoinnin avulla kerrostalon asuntojen painesuhteita ja ilmamääriä. Tutkimusjakson aikana havaitsimme, että ilmanvaihto ajautui epätasapainoon jo noin 6 viikossa!

Ympäröivät olosuhteet, kuten sää, saattavat ajaa ilmanvaihdon epätasapainoon myös lyhyemmässä ajassa.

Kerrostalossa, jossa ilmanvaihto on toteutettu koneellisella poistoimanvaihdolla ja painovoimaisella korvausilmalla, painesuhteiden tulisi olla noin -10 Pa. Mittauksissamme painesuhteet kuitenkin vaihtelivat merkittävästi ajan kuluessa asunnosta riippuen. Huippulukema eli -67 Pa mitattiin ylimmän kerroksen asunnnosta. 

Tutkimuksen mukaan asuinkerrostalossa, jossa ei ole MyAiria asennettuna ilmanvaihto ajautui epätasapainoon jo kuudessa viikossa. Neljäänen kerroksen paine oli jopa -67Pa, kun painesuhteiden tulisi olla -10Pa.

Huonosti toimivan ilmanvaihdon seuraukset ovat sisäilman kannalta merkittäviä:

  • Kylpyhuoneisiin voi jäädä kosteutta, peilit jäävät huuruisiksi ja pyykit kuivuvat hitaasti
  • Lämpötilat voivat vaihdella asunto- ja huonekohtaisesti
  • Ilmanlaatu heikentyy ja ilmassa on enemmän epäpuhtauksia
  • Rakenteista sekä toisista asunnoista voi kulkeutua hajuja ja epäpuhtauksia
  • Asunnoissa voi tuntua vetoa
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

5 kommenttia

Jani Nieminen, MyAir

Hei Just Just. Kohteessa venttiilit säätivät itsensä, jonka jälkeen ne lukittiin (dynaaminen tasapainotus poistettiin), eli niillä ei ollut ajolupaa. Kohteessa on kiinteänopeuksinen huippuimuri ja hyvinkin lämpötilan funktiona painesuhteet elivät.

 
Just just

Ei se ilmanvaihto sään muutoksista ajaudu mihinkään epätasapainoon. Lähtökohtasesti mökki on säädetty väärin tai korvausilma on puutteellinen tai sit siellä on jotain muuta pahasti pielessä. Koneellisen poiston hormi-ilmiön vaikutus on olematon. Jos asukkaat rupeavat tilkitsemään korvausilmareittejä on ongelmat itse aiheutettua. Jos lämpötilan mukaan ruvetaan kuristamaan korvausilmaa merkittävästi, täytyy silloin poistoilmaa säätää suhteessa. Esim paineohjauksella ja kaskadisäädöllä.

 
Jani Nieminen, MyAir

Ympäröivien olosuhteiden muutokset aiheuttavat mitatut tulokset. Suurinta osaa esittää lämpötila, eli kesän ja talven välinen lämpötilaero vaipan yli on jopa -10 - +50 astetta. Tällöin puhaltimen kaveriksi ilmaa liikuttamaan tulee hormivirtaus, eli ikään kuin painovoimainen ilmanvaihto. Ilmanvaihdon ilmamäärän kasvaessa tulee taas vedon tunnetta, joka voi laukaista ihmisissä tilkitsemisen tarpeen, jolloin jo kasvanut alipaine kasvaa entisestään ja mikäli naapuriasunnosta ilman saa helpommin, niin sieltähän se tulee. Lämpötilan mukaan säätyvät korvausilmaventtiilit nostavat myös alipainetta. Perusteltu paikka säätää ilmamäärää on poisto, jolloin alipaine muodostuu kanavistoon, eikä korvausventtiili, jolloin alipaine muodostuu jo asuintiloihin.

 
Börtsi

Jos ilmavirrat on säädetty alun perin talvella, voisi tuollainen painejakautuma tulla kesällä. Yleensähän talvella alipaine on alimmissa kerroksissa suurin. Yhtä kaikki: varsinkin korkeissa kerrostaloissa kerroskohtainen ilmavirran vakiovirtaussäätö on tarpeen.

 
LVI-suunnittelija

Mikä tämän aiheuttaa?