3 "piilotettua" ominaisuutta Vent.X-valintaohjelmassa

Kehitämme jatkuvasti valintaohjelmiamme palvelemaan paremmin LVI-suunnittelijoita ja olemme edistäneet ohjelmia nyt sen verran, että toimintojen kirjo on erittäin laaja. Siksi kokosimme työskentelyä helpottamaan kolme hyödyllistä ominaisuutta Vent.X:ssä.

Saamme kerta toisensa jälkeen lähes yltiöpositiivista palautetta esitellessämme monipuolisia valintaohjelmiamme. Pyrimme siihen, että LVI-suunnittelijat saavat ohjelmistamme tarkat ja luotettavat ilmanvaihtoratkaisut suunnitelmiin ja että homma toimii myös erikoisemmissa kohteissa.

Alla on kolme toimintoa, joilla kuka tahansa voi viedä päätelaitteiden suunnittelun uudelle tasolle. Kuulet myös livenä Vent.X:n erikoisominaisuuksista torstain 15.10. webinaarissamme klo 12. Ilmoittaudu mukaan täältä >

1.    Rakennepalkit

Rakennepalkit vaikuttavat päätelaitteen heittokuvioon, mutta eivät aina estävästi. Tarkastelemalla heittokuvioita, niin että tilan esteet on mallinnettu, saadaan varma tieto siitä, onko oikea päätelaite valittu tilaan ja onko sen sijainti oikea.

Ominaisuutta on toivottu paljon suunnittelukentässä. Etenkin saneerauskohteissa päätelaitteiden sijoitteluun ei aina voida vaikuttaa paljoa ja silloin rakenteiden vaikutusten tarkastelu on todella tärkeää, jotta tilassa vältytään vedontunteelta.


Heittokuvion mallinnuksessa, Vent.X-ohjelmassa on kohta ”Esteet” ja ”Lisää este”-nappi tekee palkin. Tämän jälkeen palkin leveyttä, korkeutta ja sijaintia voidaan muuttaa. Tarvittaessa palkkeja voidaan lisätä useita ”Lisää este"-napista.

2.    Päätelaitteiden asettelunapit

Suunnittelutyötä nopeuttamaan valintaohjelmasta löytyvät päätelaitteiden asettelunapit. Suunnitteluohjelmissa keskikohtien ja suhteiden tarkastelu on vähän hidasta, mutta tämän toiminon avulla ohjelma sijoittelee päätelaitteet tilaan symmetrisesti suhteessa toisiinsa sekä tilaan. Tämä antaa suunnittelijalle millimetrin tarkuudella päätelaitteiden paikat – nopeasti!


Kun heittokuvion mallinuksessa ”lkm” eli lukumäärä laatikkoon on syötetty isompi numero kuin yksi, valintanapit ilmestyvät ”Laite”-kohdan alalaitaan. Painamalla nappeja päätelaitteet keskittyvät automaattisesti.

3.    Heittokuvioiden sovitus

Heittokuvion sovittamisessa ilmavirtaa muutetaan halutun valinnan mukaan. Se edistää suunnittelua siten, että joskus ilmavirtojen mitoittaminen halutuilla lämpötiloilla ja juuri tietyn kokoiseen tilaan on vaikeaa ja vaatii monimutkaista laskentaa.

Joissain tapauksissa on tärkeää selvittää, että heittokuvio tulee juuri lattiaan asti tai vaikkapa oleskeluvyöhykkeen reunaan. Tämän jälkeen sovitetaan päätelaitteiden määrä, jotta tarvittava tuloilmavirta toteutuu tilaan.


LVI-suunnittelijalle ominaisuus tarkoittaa, ettei enää tarvitse tehdä monimutkaista laskentaa itse. Lisäksi eri parametrejä voidaan muuttaa ja ohjelmasta pystytään nopeasti tarkastelemaan näiden muutosten vaikutuksia.

Toimintoa voi hyödyntää syöttämällä ensin halutut parametrit, kuten huoneen korkeuden, tuloilman ja huoneen lämpötilat sekä päätelaitteen sijainti huoneessa. Tämän jälkeen painetaan ”sovita ilmavirta”-nappia simulointiruudun ylälaidasta. Valittavana ovat sovitus joko lattiaan tai seinään taikka sovitus 1,8 metrin tasoon, joka on oleskeluvyöhyke sisäilmaluokkia määriteltäessä.

Mikäli sinulla herää kysymyksiä valintaohjelmien käyttöön liittyen, älä epäröi olla yhteydessä valintaohjelmien spesialistiimme Antti Rytivaaraan. Autamme mielellämme myös muissa suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Vent.X-ohjelmaan

Climecon 22.11.2018